Events

Events

På denna sidan hittar du event samt träffar och utflykter som föreningen gjort eller varit delaktig i.

2 Mars 2023

Kul för barn.


Ca 50 barn och några föräldrar mötte upp i Folkets Hus foajé för att pyssla med geologiskt material och lära sig lite om stenars identifiering så som utseende, vikt, magnetism och klassificering.

Barnen fick pyssla och dekorera på skifferplattor med stenar och annat material. 

Det blev en mycket lyckad dag, med många kreativa barn och stor skaparglädje.

18 Maj 2023 

Utflykt till Shisshyttan


Torsdag den 18 maj ledde Viljo en utflykt till Schisshyttan där vi fick leta efter Gedrit i området. 18 personer deltog och vi hittade några riktigt fina stuffer.

Gedriten har ett ”levande” väldigt vackert mönster i gröna, svarta och beige toner. Namnet Gedrit kommer från fyndplatsen Gédre i franska Pyrenéerna och vissa exemplar kan poleras till vackra smyckestenar.

Viljo guidade och gav tips på var man kunde leta vilket gjorde att vi alla hittade fina stuffer.

12 Augisti 2023

Utflykt till Oljeön

Vädret var inte det bästa - men det var guidningen och sällskapet. Vi fick en utmärkt guidning av vår styrelseledamot Malin som tidigare varit guide på Oljeön i flera år! Hon berättade om Pehr August Ålund och om hur han efter en misslyckad satsning på ett oljeraffinaderi på annat håll 1875 startade ett projekt på denna lilla ö strax utanför Ängelsberg!

Hur han lyckades få igång ett företag som kom att förändra Ängelsberg i grunden. Området var redan från mycket gammalt av ett brukssamhälle men nu kom människor från storstäderna till denna lilla plats i Västmanland.

Järnvägen byggdes ut, vackra villor byggdes, konstnärer lockades till området och snart blev det ett turiststråk som hette duga men också en arbetsplats för människorna i området! Det byggdes en fabrik på ön som enligt den tiden förmodligen ansågs modern. Det byggdes också ett vackert hus som kom att bli arbetarbostad för personalen som då fick bo på ön.

Företaget importerade råolja från Pennsylvania  i USA till Ängelsberg. Oljan transporterades först över Atlanten och sedan lastades den om till mindre båtar för transport på Strömsholms kanal och sjösystem till Ängelsberg där  raffinering startade i den nybyggda fabriken! Oljan separerades till olika produkter som fotogen för lampor, paraffin, smörjor och olika oljor till industrin och gruvnäringen och till diverse medicinska produkter!

Fabriken drev framgångsrikt raffinaderiet i många år tills efterfrågan så småningom sjönk pga olika orsaker och fabriken lades så ner.

Arbetet var både tungt och farligt med den tidens kunskaper om miljö och olika giftiga och ”obrukbara” ämnen. Till exempel fick man en biprodukt som hälldes i en stor behållare i backen, utomhus, utan lock så det fick fördunsta, bensinen - vad skulle man med den till ???

Det var sonen till den senaste vd’n på fabriken som på 1980-talet såg möjligheten att för framtiden bevara fabriken som den varit för att dagens människor skall kunna beskåda.

Allt detta och mera därtill berättade Malin på ett lysande sätt för oss som tagit oss dit denna lite regniga men varma dag på Oljön vid Ängelsberg!

Det blev en mycket intressant och lärorik upplevelse för oss.

26 Augusti 2023

Kul för barn

Stenslipning för barn. Vi fick hjälp av Borlängeklubben Tunabygdens Geologiska förenings medlemmar som visade barnen hur man slipar stenar av olika slag. Det regnade så det var inte så många som kom men de som provade på blev mäkta imponerade och slipade flera fina stenar. Dettta skall vi göra om vid ett senare tillfälle.

Vi fick några vuxna intresserade på köpet och det kan möjligen bli en stenslipar kurs framöver

10 September 2023

Utflykt till Stollbergs gruvområde

Söndagen den 10 september gjorde Västerbergslagens Geologiska Förening tillsammans med Väster Silfbergs Vänner en utflykt till Stollbergs Gruvområde.

I strålande sol guidades vi av Väster Silfbergs Vänners medlemmar och andra som växt upp i området som kunde berätta om livet i området på 50-60 och 70-talet. Väster Silfbergs är troligen Sveriges äldsta silvergruva men det har brutits ett stort antal olika mineraler där genom tiderna. Här får man verkligen en känslan av hur man i forna tider arbetat i berget med alla tillgängliga tillhyggen. Man använde en teknik - tillmakning- där berget hettas upp av eld och spricker sönder efter vattenbegjutning så att det blir lättare att hantera. Stollgångar ledde till olika delar av gruvan och i området fanns anrikningsverk, lave och stånggång för transporter av malm och gråberg.

Genom åren har gruvor stängts ner och andra öppnas och idag är det ingen brytning i detta område. Nu finns bara vetskapen om hur människor genom åren har arbetat i otroliga miljöer för att ta fram de mineraler som nutidens människor så innerligt behöver! En sak finns dock kvar idag att beskåda vid Stollbergs gruvområde - det är skönheten!! Det är så oerhört vackert där uppe på bergets topp med fri utsikt omkring i området – och så denna magnifika Biskopsgruvan nära.1992 byggdes ett utsiktstorn, som en lave, längst upp där man tydligt ser både Ludvika och Smedjebacken och alla nära vattendrag och byar.

Vi var 17 personer som i strålande sol leddes omkring i denna unika miljö. Djupa schakt och svarta gruvhål, ett berg som i dagsljus lyser i mineralernas specifika färger, blyglans, kopparkis, azurit, magnetit, gedrit och många många flera.

Skylten framför stollgången, som på grund av rasrisk numera är stängt, visar vilka olika mineraler som brutits här.

Det blev både en lärorik men också trevlig och vacker upplevelse för oss som deltog.

20 September

Klubbmöte med föredrag av Linda Sääv

Klubbmöte med föredrag.

Linda Sääv från Borlänge’s TGF berättade om ädelstenar och smyckestenar.

Trevligt och intressant föredrag.

21 personer deltog och fick titta närmare på hennes fina samling.

28 Oktober 2023

Kul för barn

Barnen fick pyssla med olika stenar och diverse höst och jul dekorationsmaterial. Det kom ca 20 barn och de fantastiska resultaten fick stå utställt i monter vid Ludvika Bibliotek i en vecka under höstlovet.

8 November 2023

Klubbmöte med föredrag Nordic Iron Ore

Nordic Iron Ore’s VD Ronne Hamerslag tillsammans med Monica Schön och Emma Backström berättade om företaget och om planerna för framtiden. 

Föredraget drog fullt hus hos VBGF, vi var faktisk tvungna att säga nej till några pga platsutrymme i vår möteslokal.

Intresset var stort från personer med anknytning till Blötberget området men också från företagare och andra möjligt berörda och i övrigt intresserade!

Föredraget om planerna inför framtida utbyggnader både när det gäller själva gruvan och den miljöpåverkan den kommer att innebära, var både intressant 

och lärorikt - tillika den ekonomiska situationen.

Efter föredraget svarade Ronne Hamerslag på en mängd frågor från publiken vad gäller företagets framtidsplaner och miljöaspekt både i nära framtid och längre fram!

Efter fikat berättade geologerna Monica Schön och Emma Backström om den intressanta geologin i området både i förtid, nutid och framöver !

Mängder av provborrningar har gjorts och görs vilket finns dokumenterat i bland annat ett stort antal borrkärnor i företagets lokaler i Grängesberg!

NIO kan i framtiden bli ett av de företag som kommer att betyda mycket för Ludvika trakten om allt går enligt planerna och det sköts med en varsam hand.

Vi önskar dem all lycka till.

Vi ser fram emot och hoppas att vi kan fortsätta ha kontakt med företaget, besöka dom och få information om framgångarna.